Cele mai importanteStiri

Se vinde simbolul Clujului. Are 105 camere şi 80 de băi

Fostul hotel Intercontinental sau New York, este scos la licitaţie

Se vinde simbolul Clujului, o clădire emblemă de la kilometrul 0 al oraşului. Este vorba despre imobilul în care a funcţionat hotelul New York sau, mai recent, Intercontinental.

Clădirea istorică a fost construită la finele anilor 1800. Are 105 camere şi 80 de bai şi se întinde pe 1500 de mp.

ISTORIA CLĂDIRII

Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Este amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii. Clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construcţia hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice.

sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pákey (Pákei), a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea. Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic.

Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894.

Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY.

sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

În acea perioadă, New York a fost cel mai mare hotel din Transilvania. Imobilul era dotat cu generator propriu de curent. A fost prima clădire electrificată din oraş. Curentul electric fiind introdus în Cluj abia în 15 iulie 1906. Arhitectul Pákey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea deschise oaspeților dar și vizitatorilor din exterior.

După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențes. Din 1960 a redevenit hotel, sub numele de Continental.

Restaurantul a continuat să funcționeze, spațiul rafinat, cu oglinzi mari și candelabre somptuoase, având o ambianță aparte.

La începutul anilor 2000 spațiul era încă deschis, fiind inclus în lanţul hotelier național cu acelaşi nume.

sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

EXTERIORUL A FOST RENOVAT

Clădirea de astăzi își păstrează farmecul, cu o mândrie și un orgoliu aparte.

Fațadele au fost renovate complet, iar exteriorul arată impecabil, ca în perioada de apogeu a hotelului.

sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

Procesul de restaurare a început în 2016. A vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației, potrivit experţilor de la Artmark, cei care se ocupă de licitaţia imobilului.

sursa foto: artmarkhistoricalestate.ro

PREŢUL AR FI PE MĂSURĂ

Preţul deocamdată este confidenţial. Potrivit monitorulcj.ro, clădirea a fost evaluată, cu mai mulţi ani în urmă, la 14 milioane de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close