Cele mai importanteStiri

Românii, cei mai înghesuiți europeni. Chiar şi trei generaţii sub acelaşi acoperiş

Realitatea anilor dinainte de 1990, când 2-3 generații stateau sub același acoperiș nu este chiar istorie. 30 de ani mai târziu situația nu este foarte diferită, chiar dacă se întâmplă mai rar ca tinerii să stea cu părinții și cu proprii lor copii în aceeași casă.

Aproape jumătate dintre români au declarat anul trecut că locuințele lor sunt înghesuite. Cifrele sunt cele mai proaste din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

Sursa: Eurostat

La polul opus se află Cipru, cu 2,5%, iar media europeană este de 15,7%. Ce înseamnă asta? Conform criteriilor europene, o locuință este suprapopulată dacă nu oferă: o camera de persoană, o cameră de cuplu, o cameră la doi copii de același sex cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani sau o cameră la doi copii minori sub 12 ani.

De exemplu, în cazul unei familii cu 2 copii minori și unul de 18 ani, plus un bunic, locuința ar trebui să aiba cel puțin patru camere. În caz contrar este considerată înghesuită.

Sursa: Eurostat

Ţările din estul Europei, aproape la fel ca noi. Cum e în vestul continentului?

Situația se repetă și în alte țări estice. În Bulgaria, Polonia sau Ungaria procentul care consideră că stau în locuințe aglomerate este aproape la fel de mare ca în România. În schimb, în vest situația se schimbă. În Germania doar 7% dintre locuitori consideră că nu au destul spațiu în casă. Statistica ar putea să îi bucure pe dezvoltatorii imobiliari pentru că nevoia de locuințe este înca mare și se pot baza și în anii următori de afaceri profitabile.

Românii sunt satisfăcuţi de condiţiile în care locuiesc

Ca să ne apropiem de situația din vest ar trebui ca o treime dintre români să se mute în locuințe mai mari, ceea ce poate reprezenta, teoretic, o cerere uriașă pentru constructori. Doar ca în ciuda acestei statistici, 74% dintre români spun că sunt satisfăcuți de condițiile în care trăiesc. Aici se apropie de media europeana de 75%. Poate din obișnuință, poate nu ne place independența sau pur și simplu apreciem mai mult apropierea de părinți.

Informațiile din acest articol pot fi folosite integral sau parțial doar cu citarea sursei și link către cluji.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close