Cele mai importante

PRIMELE case pasive din Transilvania! Facturi mai mici chiar și cu 90%

Reprezintă cel mai ridicat grad de confort la cel mai redus consum de energie

Primele case pasive din Transilvania au început să apară la Cluj și Târgu Mureș. Aceste proprietăți sunt recunoscute la nivel global ca fiind drept cele mai eficiente.

Cladirea pasivă include un set de principii de proiectare. Acestea sunt utilizate pentru a atinge un nivel elevat și riguros de eficiență energetică într-un anumit nivel de confort cuantificabil. “Maximizați câștigurile, minimalizați pierderile” rezumă abordarea – potrivit evohouse.eu .

Casa pasivă este un standard arhitectural (construcții), care se bazează pe un set de principii științifice (quantificabile). Astfel atinge nivelul cel mai înalt (elevat) de confort, și de eficiență energetică.

PRINCIPII

Totul începe cu ce ne dă natura – soarele.
Arhitectura casei pasive este concepută în jurul soarelui. Captăm energia solară prin orientarea suprafețelor mari vitrate spre sud, astfel obținem o cantitate imensă de energie pe gratis.

Geamurile performante, concepute special pentru case pasive, permit încălzirea solară și reduce la maxim pierderea de energie. Pe timp de vară, un sistem de umbrire special permite pătrunderea luminii difuze, însă protejează casa împotriva supraîncălzirii.

sursa foto: evohouse.eu

IARNA CĂLDURĂ ȘI VARA RĂCOARE

Anvelopa termică continuă este unul dintre elementele cheie ale unei case pasive sau cu o energie redusă. Cele mai importante părți ale anvelopei termice includ pereții exteriori, acoperișul, fundația, ferestrele și ușile.

Sistemul de ventilaţie este o parte esenţială a unei case pasive. Acest sistem aduce aportul necesar constant de aer proaspăt pentru locuitorii casei. Studiile de specialitate arata că un om are nevoie de 30 m3 de aer proaspăt pe oră. Această necesitate a devenit standard în normativele de construcții în ţările din Europa.

Etanșeitatea la aer a unei case performante energetic este o componentă esențială, deși invizibilă. Micile crăpături, orificii, străpungeri de instalații creează infiltrații și exfiltrații de aer, crescând consumul energetic, mai explică experţii evohouse.eu.

PREŢURI

Preţul mediu pe metrul pătrat pentru o asemenea proprietate costă undeva la 1000-1200 de euro pe metrul pătrat. Trebuie însă să aveţi un arhitect sau specialişti acreditaţi care să vă explice paşii exacţi.

SCAD FACTURILE

La casele pasive nu prea există diferenţă mare la factură de vara faţă de cea de iarnă. Astfel, am cumulat per apartament undeva la 10 euro, deci un 40 de lei pe lună. Sunt în casă 3 apartamente, de 50 de metri pătraţi, de 100 de metri pătraţi şi de 65 de metri pătraţi.

Vorbim despre factura de curent, în care intră şi apa caldă menajeră şi încălzirea, dar nu şi consumul electrocasnicelor, pentru că avem contor separat pentru a monitoriza exact. Gaz nu avem. Încălzirea o facem cu o pompă de căldură pe bază de curent.  În plus, sistem de ventilaţie are un filtru care costă 15 euro şi la 3-4 luni  de zile trebuie schimbat, pentru că aerul din zonă este destul de poluat. (Casa este situată în apropiere de Pădurea Făget pe o stradă circulată intens -nr).

Standardul de casă pasivă este de 15 kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an pentru încălzire iarna/răcire vara. Asta este ca şi cum aş avea o maşină care consumă 15 litri faţă de una care consumă 1,5 litri de benzină, a explicat unul dintre propritari pentru jurnaliştii de la Adevărul

Primele case pasive din Transilvania au apărut deja în Cluj-Napoca şi în Târgu Mureş.Există în total deja şase astfel de proprietăţi.

Informațiile din acest articol pot fi folosite integral sau parțial doar cu citarea sursei și link către cluji.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close