Cele mai importanteProiecte imobiliare

Orașul viitorului se construiește la Cluj. Pe model american. VIDEO

Un mic orășel bio, dar și smart se construiește de la 0, la doar 20 de kilometri de municipiu

Orașul viitorului se construiește la Cluj, la doar jumătate de oră de mers cu mașina din Piața Unirii, în localitatea Băbuțiu, comuna Vultureni.

3000 de oameni se estimează că se vor muta acolo la finalizarea proiectului. Vor fi construite 600 de case inedite. Familiile vor avea o multitudine de facilități. De la școală cu programe educaționale relevante, la locuri de joacă și de petrecere a timpului liber. Mai mult vor exista și zone comerciale, restaurante, fermă organică, dar și un centru de afaceri.

Practic în jurul fermei organice se pune practic fundația unei noi comunități, bazată pe o mentalitate demnă de secolul XXI.

Casele vor avea un design aparte. De pilda, o reinterpretare modernă a șurii sau o reinterpetare contemporană a conacelor boierești de altădată. De asemenea, acestea vor avea multe elemente eco: panouri fotovoltaice, sisteme de ventialție cu recuperare de căldură sau pompă de căldură.

În plus, locuințele vor avea și o componentă smart, controlabilă de pe telefoanele mobile.

„Noul urbanism este un concept împrumutat din Statele Unite. Pornește de la ideea de proximitate, ideea de regăsire în același loc a unor funcțiuni necesare locuirii. Întregul proiect are la bază o rețea de alei pietonale care împânzesc tot amplasamentul. Acestea sunt în mare măsură separate de circulația auto, sporind astfel sentimentul de siguranță. Acest lucru fiind extrem de relevant pentru familiile cu copii”, spune arhitectul și coordonatorul proiectului, Cristian Bănuț.

PREȚURI AVANTAJOASE

Dacă vrei să te muți în acest orășel, trebuie să știi că te costă mai puțin să îți cumperi aici o casă, față de cele din Cluj-Napoca.

La 180 de mii de euro poți avea o locuință pe două nivele, cu 5 camere, pe o suprafață de 175 de metri pătrați. Avantajul uriaș e că aici vei avea și un teren de 300 de metri pătrați, în aceeași sumă.

Așadar, orașul viitorului se construiește la Cluj, dar pentru autorități ar trebui să fie un model de urmat.

Ștefan Pășcuță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close