Cele mai importante

Orașul care îngheaţă chiriile 5 ani. Pe când şi la Cluj?

Scopul este de a lupta împotriva costurilor pentru locuire

Oraşul care îngheaţă chiriile 5 ani, în ceea ce priveşte preţul, este capitala Germaniei, Berlin.

Măsura agresivă luată de către capitala Germaniei ar putea fi preluată şi de Amsterdam sau New York. Pe de altă parte, chiriaşii din Munchen au cerut o îngheţare pentru şase ani. Au fost şi oraşe care nu au luat masuri similare din teama că ar putea afecta piaţa imobiliară. Iar asta să nu ducă cumva la scăderea de noi construcţii.

Ce prevede legea

Înțelegerea va fi implementată începând cu primul primul trimestru din 2020. Proprietarii vor putea să crească chiriile doar cu 1,3%, cât este inflația. De asemenea, chiriașii care plătesc foarte mult, vor putea să ceară o reducere în anumite condiții. Legislația este așteptată să fie votată în această săptămână.

Salarii și chirii Germania vs. România

Conform Ziarului Financiar, care citează Eurostat, în oraşul care îngheaţă chiriile 5 ani, salariul minim brut este de peste 1.500 de euro, din care rămân – în funcţie de categoria de plătitor de taxe în care se încadrează angajatul – vreo 1.100 de euro. O chirie de bază pentru o persoană, adică 45 mp, studio mobilat într-o zonă normală este de 639 euro pe lună.

În România, salariul minim brut este de 2.080 de lei (440 euro), potrivit planului de majorare pe octombrie 2019, adică 1.286 lei net (270 euro). Orașul Cluj-Napoca are cele mai mari chirii din țară, urmat de capitală. O garsonieră pleacă de la 250 de euro/lună, iar un apartament de 2 camere (comparabil cu studioul nemțesc) poate fi închiriat cu sume cuprinse între 400 și 500 de euro/lună.

Asociaţia Chiriaşilor Cluj vs. politicile de locuire ale Primăriei Cluj-Napoca

În urmă cu doi ani, la Cluj-Napoca, a luat ființă Asociaţia Chiriaşilor Cluj, un grup informal care luptă pentru drepturile celor care locuiesc în chirie. ONG-ul cere, în primul rând, reluarea rolului statului în piaţa imobiliară ca să tempereze inegalităţile inerente funcţionării nereglementate a  pieţei.

sursă: compariimobiliare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close