Stiri

Mai puține birouri noi! Anul 2020 aduce o importantă scădere la Cluj

Motivul: sunt mai căutate spaţiile de tip B

Mai puține birouri noi – de tip clasa A – vor fi livrate în 2020, cu aproximativ 14% mai puțin față de anul acesta.

Chiar și așa Clujul rămâne fruntaș la acest capitol în rândul orașelor din țară, dupa București.

Potrivit specialiştilor de la imobiliare.ro, 23 de mii de metri pătrați de spații office au fost finalizaţi anul acesta. Reprezintă astfel un avans de 140% față de 2018. Chiar și așa noul an aduce doar puțin peste 20 de mii de metri pătrați de spații de birouri moderne.

În 2017 am asistat la un boom pe acest segment. Atunci s-au construit peste 36 de mii de metri pătrați.

Doar 6,7% din aceste spații sunt în acest moment neocupate.

Motivele?

Motivul acestei scăderi, pentru care există mai puține birouri noi în Cluj-Napocă este concurența. Există 18 mii de metri pătrați de birouri de tip B disponibili pentru relocare.

Şi preţurile sunt mai mici. La cele de tip A se plăteşte în medie în Cluj-Napoca undeva la 13-15 euro pe metrul pătrat. În schimb, la cele de tip B – 8 euro pe metrul pătrat.

„Chiar dacă un procent semnificativ din birourile care se vor livra anul viitor în oraș sunt deja preînchiriate, nu considerăm că asistăm la o piață a dezvoltatorilor. Majorarea continuă a veniturilor și cotele foarte reduse ale somajului mențin o tensiune pe piața forței de muncă, implicit și în ceea ce privește ușurința cu care companiile își extind afacerile. În plus, există o suprafață semnificativă de birouri de clasa B disponibilă, în clădiri cu specificații tehnice foarte bune, clădiri care pot reprezenta o opțiune reală pentru unele companiile aflate în căutarea unui spațiu de birouri”, a declarat pentru imobiliare.ro, Cristian Şimon – directorul comercial SVN România. 

Preţurile nu s-au modificat în ultimii doi ani, iar în ritmul acesta, pe lângă că vom avea mai puţine birouri noi, riscăm să asistăm chiar la o scădere a valorii chiriilor pe acest segment. 

Informațiile din acest articol pot fi folosite integral sau parțial doar cu citarea sursei și link către cluji.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close