Cele mai importanteStiri

Coronavirus determină o nouă CRIZĂ în IMOBILIARE! Previziunile specialiștilor

Ultimele săptămâni a fost o grea încercare pentru economia globala, odată cu instalarea epidemiei virusului COVID-19. Se vor ieftini locuințele?

Coronavirus determină o nouă criză în imobiliare. Asta pentru că, deja foarte mulți economiști prevăd o nouă recesiune economică în viitorul apropiat. Poate chiar asemănătoare cu cea de acum de mai bine de un deceniu.

Asta în contextul în care și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis cu scăderi de aproape 8% pe toţi indicii şedinţa de luni, potrivit economica.net. În prezent, specialiștii în imobiliare susțin că, în ultimele săptămâni, au observat o stagnare a prețurilor la imobile. Nu este exclusă nici o scădere accentuată.

SEMNALE ÎNGRIJORĂTOARE PE PIAȚA DIN CLUJ

Deja multe firme, inclusiv din Cluj și zona Clujului, și-au informat angajații că stocurile și materia primă este limitată. În contextul prelungirii crizei din Italia și alte țări europene există posibilitatea ca, din aprilie, mai multe firme să trimită angajații acasă în concediu de odihnă “forțat” sau chiar șomaj tehnic„, a declarat economistul clujean, Lucian Fanea.

Astfel, foarte mulți oameni vor fi reticenți în a mai face plăți care implică sume mari de bani. Mai ales dacă nici nu este necesar.

In aceste situații angajații se văd în situația de a-și regândi sistemul de plăți, pe perioada imediată, 1-6 luni. În acest sens, cele mai afectate vor fi investițiile, întrucât mulți își vor canaliza banii pentru cumpărături imediate, de strictă necesitate. Majoritatea se vor gândi să amâne efectuarea unei investiții dorite, cum ar fi o achiziție imobiliară. Totul în contextul unei nesiguranțe în ceea ce privește obținerea unor venituri constante în perioada imediat urmatoare„, a mai adăugat Fanea.

CUM A FOST ÎN 2007?

Deocamdată economiștii nu pot aprecia cu cât ar putea să scadă prețurile locuințelor în viitorul apropiat. Dar în cazul în care epidemia de COVID-19 menține restricții majore în rândul țărilor de pe întreg mapamondul, ne putem aștepta la o criză asemănătoare din 2007.

Atunci prețurile imobilelor au scăzut cu 30%. Dacă de pildă, metrul pătrat la un apartament costa 1500 de euro, în 2009 a ajuns la sub 1000 de euro.

Ștefan Pășcuță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close