Cele mai importanteStiri

Clujul va avea un parc nou. Loc de promenadă pe marginea Canalului Morii

530 de mii de euro vor costa lucrările

Clujul va avea un parc nou. Spațiul verde de la Farmec va fi modernizat de Primărie. Este amplasat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Mărăști. Se întinde pe o suprafață totală de teren de 3.125 mp, din care 2.455 mp suprafață de zonă verde. La asta se mai adaugă și spațiul verde de lângă Canalul Morii în suprafață de 1.233 mp și lungime canal 180 m.

„În prezent, Parcul Farmec este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi. Nu mai reprezintă nicio estetică urbană. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului Farmec, un parc cu caracter de recreere și promenadă pe marginea Canalului Morii”. Se arată în Hotărârea 53/31.10.2019 pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec din municipiul Cluj-Napoca”.

Potrivit monitorulcj.ro, prin investiția propusă se urmărește reabilitarea și modernizarea parcului, care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite preocupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare pentru joacă copii, păstrând de asemenea intactă biodiversitatea Canalului Morii «Wild channel» și cadru natural, crearea/amenajarea unei zone verzi de recreere, dotarea cu mobilier urban nou, precum și alte lucrări adiacente.

CUM VA ARĂTA PARCUL

Pentru modernizarea și reabilitarea parcului, proiectul propune următoarele:

– eliminarea arborilor, arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene,
– după caz, vegetația existentă (cu referire la arbori/arbuști) va fi scoasă cu balot și utilizată pentru replantarea pe alte locații din Cluj-Napoca;
– modernizarea sistemului de iluminat și fântâni arteziene;
– montarea unui sistem de irigații;
– dotări urbane;
– plantarea de material dendrologic;
– refacerea aleilor pietonale și trotuare prin pavare;
– treceri peste apă și amenajări de lângă apă;
– montare cișmele ornamentale și a unui rastel de biciclete;
– amenajare grup sanitar modern, canalizare pluvială/rigole;
– sistem de supraveghere video și conexiune la internet.

„Se vor realiza sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, loc de joacă pentru copii, zone verzi de recreere, mobilier urban nou și se va păstra biodiversitatea Canalului Morii. Vegetația existentă degradată va fi înlocuită și vor fi plantați noi arbori și arbuști. În plus, aleile pietonale, fântâna și sistemul de iluminat vor fi modernizate, se va amenaja un grup sanitar modern, cișmele ornamentale, rastel de biciclete și amenajări în jurul apei”, a precizat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.533.529,74 lei cu TVA, bani din bugetul local. Clujul va avea noul parc în 2021, lucrările vor dura 16 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close