Cele mai importanteStiri

Cluj-Napoca, cea mai bună calitate a vieţii din România. Bucureşti este abia pe locul 4

Atractivitatea oraşului Cluj-Napoca este confirmată şi de cifre. Conform Numbeo, aici se trăieşte mai bine decât oriunde în România. În clasament, Capitala se află abia pe locul 4.

Clasamentul este realizat pe baza mai multor criterii. Cele mai importante sunt puterea de cumpărare, calitatea aerului, a sistemului de sănătate şi siguranţa cetăţeanului. Rezultatele se bazează pe răspunsurile locuitorilor.
Aşadar, la capitolul calitatea vieţii, Clujul are 154 de puncte, urmat de Timişoara cu 145 de puncte, Iaşi cu 133 şi Bucureşti cu doar 119.

Oraşul a crescut foarte mult financiar în ultimii cinci ani, fiind un Sillicon Valley, asta dupa ce companii din industria IT, de talie mondială, și-au deschis aici reprezentanțe.

Totuşi Timişoara e superioară la capitolul servicii medicale şi a timpului petrecut în trafic, dar nu îndeajuns încât să treacă pe primul loc în clasamentul general al calităţii vieţii.
Iaşiul stă cel mai bine la capitolul preţul caselor, raportate la salariile de acolo. Salariile sunt mai mici şi preţurile sunt scăzute, astfel încât unui ieșean îi este mai ușor să își cumpere o casă decat unui clujean.
Bucureștiul a ajuns pe un loc atât de prost din cauza poluării din oras și a timpului aproape dublu petrecut în trafic – față de celelalte orașe din clasament.

Cum se situează Clujul în rândul țărilor din Europa?

Însă, la o comparație cu orașele din străinătate situația nu mai este atât de bună.
La nivelul întregii planete, Clujul este încă în zona galbenă, adică cu o viață mai degrabă de calitate medie. Vestea bună este că indicele calității vietii este aproape de zona verde, a locurilor cu adevarat atractive pentru oricine din lume.

Unde sunt problemele?

Sunt două capitole la care orașul are probleme: puterea de cumpărare și prețul proprietăților.
Deși salariile în Cluj sunt peste media națională, automat și prețurile au crescut – așa că o leafă considerabilă nu aduce locuitorilor neaparat și o viață foarte bună.

Totuși locurile de muncă bine plătite au atras mulți cumpărători pe piața imobiliară, ceea ce a dus de asemenea la o creștere accelerată a prețurilor proprietăților. Atât de mult încât le este tot mai greu clujenilor să își ia o casă la ei în oraș. Prețul mediu al unei locuințe este egal cu aproape 13 ani de muncă a unei familii medii din Cluj.

Informațiile din acest articol pot fi folosite integral sau parțial doar cu citarea sursei și link către cluji.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close