Cele mai importanteSfaturi

Cât de bună este apa de la robinet în Cluj? Sau mai bine cumperi minerală?

Ce arată studiile făcute în Cluj-Napoca pe apa de la robinet și pe apa îmbuteliată

Românii cumpără apă de la magazin la fel de des cum își iau pâine

Convingerea că apa îmbuteliată este bogată în minerale sănătoase iar cea de la robinet este proastă este de vină. Consumul mediu depășește 90 de litri pe an la noi în țară și persistă impresia că așa se întâmplă în lumea civilizata. Lucrurile nu stau chiar așa, în Finlanda sau Suedia consumul este 10, respectiv 14 litri pe an. Nordicii preferă apa de la robinet pentru că este curată și aproape gratis. Cât de bună este apa de la robinet în Cluj?

Cum e la Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca este monitorizată permanent calitatea apei. Cel mai nou buletin de analize este din data de 17 noiembrie 2019. Ce arată? Apa nu are bacterii, nu conține E-coli, are un pH bun și nu este poluată. În plus, are o duritate mică, adică nu abundă în minerale. Duritatea mare, așa cum este, de exemplu, în București, nu este de dorit. Duritatea mare duce la stricarea mai rapidă a instalațiilor, lasă pe robinet și pe duș pete și cruste albe. Din cauza ei nu face șamponul spumă, într-o notă amuzantă. Așadar calitatea apei de la robinet în Cluj este bună.

E mai bună apa din magazin?

30 de mărci diferite de ape îmbuteliate, existente pe piata de retail din România și 2 probe de apă potabilă din municipiul Cluj-Napoca și din municipiul Zalău au fost analizate în urmă cu câțiva ani. O apă ideală de consum zilnic trebuie să fie necarbogazoasă, bogată în ioni de calciu și magneziu, dar săracă în sodiu, cloruri și sulfati.· Nouă probe (toate sunt de ape imbuteliate carbogazoase) nu respectă legislația apei potabile, conform studiului Apă minerală, apă plată dau apă de izvor realizat de UBB Cluj, deoarece au un pH prea mare sau au prea mult Calciu, Magneziu sau Sodiu.

Aceste sortimente de ape îmbuteliate nu sunt recomandate pentru consum îndelungat. Mai simplu ar fi să consumați apa de la robinet. Studiul a arătat că este varianta cea mai sigură, cel puțin la Cluj. Nu este bogată în minerale, dar nici o apă cu prea multe minerale nu este bună. Și dacă nu ai timp sau nu te pricepi să citești etichetele pentru a vedea ce apă e bine să cumperi, apa de la robinet este bună. Este concluzia studiului și a buletinului de calitate a apei. Asta dacă le credem.

Informațiile din acest articol pot fi folosite integral sau parțial doar cu citarea sursei și link către cluji.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close