Cele mai importante

Campioni la creşterea salariilor în construcţii

România este prima din Uniunea Europeană

Dezvoltatorii imobiliari din ţara noastră duc lipsa acută de angajaţi pe şantiere. Astfel sunt nevoiţi să dea remuneraţii din ce în ce mai mari doar să aibă parte de angajaţi. Asta ne-a transformat în campioni la creşterea salariilor în construcţii din toată Uniunea Europeană conform datelor Eurostat.

Costurile orare cu forța de muncă în România au crescut cu 16,3% la nivelul întregii economii. Pe locul doi, s-a aflat Bulgaria cu o creștere de 12,9%. Singura scădere a fost înregistrată în Grecia (-0,2%), scriu cei de la Real Estate Magazine.

În construcții, costul orar din România a avansat cu 18,6% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. În industrie și servicii, creșterile au fost de 12,7%, respectiv 13,5%.

La nivelul Zonei Euro, creșterea costurilor din primul trimestru a fost de 2,4%, în timp ce în Uniunea Europeană avansul a fost de 2,6% în aceeași perioadă.

Amintim că în sectorul construcțiilor a fost implementat un salariu minim obligatoriu. Acesta este echivalent cu 500 de euro, împreună cu un pachet de facilități fiscale pentru companiile din construcții. Poate şi acest lucru a ajutat să devenim campioni la creşterea salariilor în construcţii.

În prezent, un muncitor, care lucrează în vârf de sezon chiar şi 10 ore pe un şantier, încasează undeva la 100-150 de lei pe zi, mulţi dintre angajatori oferindu-le şi masă, pe lângă remuneraţie.

Informațiile din acest articol pot fi folosite integral sau parțial doar cu citarea sursei și link către cluji.ro.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close