Cele mai importanteStiri

Autobuzul fără șofer la Cluj. Mijloc interzis însă în Viena. Motivul

Circulația autobuzului autonom a fost suspendată în luna iulie în Capitala Austriei

Anunțat zilele trecute, autobuzul fără șofer la Cluj, va circula în oraș din 2020. Practic acest mijloc de transport ar urma să pătrundă pe străzile mai mici din centrul Clujului. Pentru asta a și fost conceput. În special, acolo unde autobuzele clasice nu au acces.

Potrivit informațiilor cluji.ro, traseul pe care îl va parcurge este destul de scurt. Astfel, ar urma să pornească din jurul Cluj Arena. Mai apoi se va plimba în zonele care urmează să fie transformate în pietonale: Mihail Kogălniceanu sau Regele Ferdinand.

Autovehiculul este dotat cu zeci de senzori și circulă pe baza coordonatelor GPS.

Autobuzul fără șofer la Cluj va costa în jur de 250 de mii de euro. Capacitatea de transport va fi de 10-12 persoane, anunță reprezentanții Primariei Cluj-Napoca.

„Propunem o linie zero în zona centrală a oraşului, care să fie deservită de un autobuz autonom.(…) Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe aumite rute bine stabilite şi, sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat Ovidiu Câmpean, responsabilul de proiect pe fonduri europene, pentru EBS Radio.

Va fi o premiera pentru țara noastră, dar nu și pentru Europa. Viena sau Lyon a beneficiat deja de serviciile mijlocului inedit de transport.

În luna iulie, autobuzele autonome au fost suspendate în Capitala Austriei. Asta după ce o femeie în vârstă de 30 de ani a fost lovită de un astfel de autobuz, potrivit bloomberg.com.

Autobuzul ar urma să fie cumpărat din fonduri europene pe noul exercițiu financiar.

Rămâne de văzut așadar cum va circula autobuzul inedit pe străzile din Cluj și mai ales cum se va descurca cu traficul intens din centrul orașului.

Informațiile din acest articol pot fi folosite integral sau parțial doar cu citarea sursei și link către cluji.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close