Cele mai importanteSfaturi

Apartament nou, sfaturi pentru cumpărare

Cum și când să cumperi în siguranță

Achiziția unui apartament nou este o decizie importantă și trebuie tratată cu maximum de atenție. Prețul plătit, de obicei foarte mare față de venituri și cu bani împrumutați de la bancă plus perioada lungă de deținere a casei sunt cel puțin două motive pentru a fi atent. Și se adaugă și lipsa de experiență în astfel de achiziții.

 Verifică actele

Dacă apartamentul este nou, cere tot ce poți: certificat de urbanism, autorizație de construcție, proces verbal de recepție, extras carte funciara.

Poți apela la un specialist care să le analizeze. Dacă verifici și planurile de urbanism să verifici dacă nu sunt încălcate este și mai bine.

Trebuie să te asiguri că cel care vinde deține in proprietate apartamentul și că acesta este liber de sarcini.

Ca să nu ai neplăceri verifică ce situație are terenul pe care se construiește și drumul de acces.

Poate să te ajute un consultant tehnic – proiectant, architect care poate analiza cartea tehnică a construcției. Dacă vei cumpăra un apartament deja construit, poți cere cartea construcției din start. Dacă nu, înainte de vânzare.

Rezervarea apartamentului

Dacă ți se pune în față un contract de rezervare, să știi că nu are mare valoare. Adică vânzătorul va avea în continuare dreptul să îl dea altcuiva, în situația în care cineva îi oferă un preț mai bun. În acest caz vei primi despăgubirea stipulată la rezervare. Este valabilă și reciproca, dacă te răzgândești tu, plătești tu, depinde cum vă înțelegeți. Acest contract de obicei conține și informații privind termenul pe care se face rezervarea, date de identificare a apartamentului, prețul.

Antecontractul

Când cumperi un apartament nou cu credit, sau cu plata unui avans, vei încheia întâi un antecontract la notar. Și aici cel mai bine este să îl ceri înainte ca să ai timp să îl citești pe îndelete, eventual cu cineva care se pricepe și să nu te încrezi orbește în notar.

Identitatea proprietarului și a vânzătorului să fie aceeași. Prețul la care v-ați înțeles să fie specificat și avansul plătit. Evident că acesta ar trebui să fie cât mai mic, de 2-3000 de euro, nu de zeci de mii, în caz că trebuie să renunțați la achiziție din diverse motive. De asemenea, ca să nu apară ulterior discuții, se trece și termenul la care apartamentul va fi predat. Prea complicat? Apelează la un avocat, mai ales dacă ai astfel de cunoștințe și nu te costă. Ideal este să îl ai alături și în următoarea etapă, a semnării contractului de vânzare-cumpărare.

Contractul de vânzare-cumpărare

Din nou este recomandabil să îl ceri și să îl citești înainte. Se verifică aceleași date: identitatea vânzătorului, datele apartamentului, data predării, prețul

Neatenția la semnare i-a costat pe cumpărătorii care au avut probleme cu vânzătorii dar nu au avut grijă se se ,,acopere” cu un contract bun. Cel mai frecvent necaz este, în cazul locuințelor noi, nefinalizarea acestora la timp de către dezvoltator, situație neprevăzută cu sancțiuni în multe contracte.

Ce e bine să verifici

Costurile vieții în apartament. Cât de mare este întreținerea. Există situații în care diverse servicii de pază, curățenie sau acces la facilități să se traducă printr-o întreținere mult mai mare decât te-ai aștepta.

Verifică situația locurilor de parcare, dacă sunt, dacă pot fi cumpărate, depinde de situație. Unii clienți, ca să facă economie, cred că nu sunt necesare, deși uneori au posibilitatea de a cumpără un loc în parcările subterane, iar apoi regretă.

Calitatea drumului către bloc este de asemenea importantă dacă este o zona mai izolată. În acest caz este de verificat și durata navetei cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun până la serviciu sau alte locuri de interes frecvent. Sau până la școală, dacă există în zonă, dacă sunt grădinițe.

Dacă poți, întreabă și de vecini. Deși ar putea părea puțin important la început, viața poate fi un coșmar într-un bloc cu vecini care nu se înțeleg, cu scandalagii, alcoolici, bătăuși sau rău-platnici.

O vizită la bloc și o privire atentă te ajută să vezi și cum se prezintă blocul, are crăpături, infiltrații, e mizerie etc.

Rata bancară

Rata trebuie să fie cât mai mica. Riscul de neplată aici vine cu riscul de a-ți pierde casa ceea ce e de neacceptat. În plus, achiziția este mereu urmată de alte cheltuieli de amenajare și o sa ai nevoie de bani și pentru acestea.

De ce susțin dezvoltatorii că apartamentele noi sunt mai bune
  1. Costuri

Primul lucru la care te gândești atunci când vrei sa achiziționezi un apartament nou este prețul și că, probabil, un apartament vechi este mai rentabil, mai puțin dacă este în centru. Însă, la locuințele vechi pot apărea multe cheltuieli neprevăzute, de la instalații vechi care iți pot face probleme, până la mucegai, miros neplăcut și dificultatea de revânzare în viitor.

  1. Siguranța

Un apartament nou este mai bine pregătit pentru situații de criză precum incendii sau cutremure. În plus, paznicii și camerele de supraveghere îi țin departe pe hoții din locuințe.

  1. Compartimentare

Suprafața este mai mare și împărțirea mai bună într-un apartament nou. În cazul băilor și a bucătăriilor această promisiune chiar se verifică în majoritatea cazurilor.

  1. Flexibilitate în alegerea finisajelor
  2. Ambientul

Aerul de ,,nou” nu se compară cu atmosfera de degradare avansată din blocurile vechi unde lipsa de bani și de înțelegere între vecini duce la amânarea renovărilor chiar și cu deceniile. De asemenea, altfel stai într-un apartament nou-nouț decât acolo unde au mai stat mulți înaintea ta. Un alt argument al dezvoltatorilor este că locuințele ar fi mai bine izolate fonic astfel încât să nu fii auzit sau să auzi tot ce fac vecinii.

Când cumperi

Primăvara

Este anotimpul de vârf, cu cele mai multe tranzacții imobiliare. Avantajul este, evident, faptul că în această perioadă vei găsi și cele mai multe oferte pe piață. Cresc șansele să descoperi apartamentul dorit chiar în zona dorită. Problema este că numărul mare de oameni care caută o locuință în același timp înseamnă și prețuri mai mari. Crește cererea, cresc prețurile.

Vara

În sezonul estival cererea scade, oamenii sunt ocupați cu concediile, ceea ce le consumă și timp și bani. Dacă ești decis să cumperi, profită de propriul concediu și mergi la vânătoare de apartamente. Teoretic prețurile sunt mai bune acum, dacă vrei să cumperi, dar oferta nu este la fel de variată ca primăvara, o problemă dacă ești foarte pretențios.

Toamna este un sezon mai degraba neutru și mai mult copleșit de cereri și oferte de închirieri în marile orașe din cauza studenților.

Iarna

Oferta de apartamente continuă să fie mică, acest sezon fiind mai degraba bun dacă vrei să vinzi pentru nu ai aceeași concurență ca primăvara. S-ar putea însă să nu obții cel mai bun preț însă. Acesta este, însă, un avantaj pentru cumpărător. Decembrie este cea mai bună lună să cumperi o locuință din tot anul!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close